Zo bereid je je voor op de jaarlijkse lenteschoonmaak

Wie kent het niet; de lenteschoonmaak. Normaal gesproken heb je in april zo’n opwelling dat je in een keer je hele huis wilt soppen, alle laatjes en kastjes wil opruimen en werkelijk álle spullen wil uitzoeken. Dit jaar hebben we al in februari even mogen genieten van een voorzichtig lentezonnetje en konden we zelfs met lentejas en zonnebril op ons hoofd naar buiten. Niet zo vreemd dus dat ook de lentekriebels bij veel mensen weer op zijn komen borrelen. Vaak hét moment om het huis eens goed onder handen te nemen. We zitten immers door de maatregelen toch veel thuis, dan kunnen we ons huis maar beter ons fijnste plekje op aarde maken. Hoe je de lenteschoonmaak dit jaar kunt aanpakken lees je in enkele tips hieronder.

 

Kleding en schoenen

Ik vind het fijn om eerst eens goed al mijn spullen uit te zoeken voordat ik aan het daadwerkelijke schoonmaken begin. Struin alle laatjes en kastjes in huis af, haal alles eruit en zoek eens op je gemak uit wat je graag wilt bewaren, wat weg kan en waar je een ander misschien nog blij mee kunt maken. Gooi spullen niet zomaar weg, maar breng deze bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel. Als je bij je kledingkast bent aangekomen merk je misschien wel dat je zomerkleding zijn beste tijd wel heeft gehad. Veel shirtjes liggen er al een paar jaar en een aantal broeken passen eigenlijk ook niet meer zo goed. Maak verschillende stapels met je kleding, waarvan een met twijfelgevallen waar je later nog over wilt beslissen. Hetzelfde doe je met je schoenen. Schoenen die je al lang niet hebt gedragen zal je waarschijnlijk ook niet meer gaan dragen. Nieuwe schoenen vind je tegenwoordig online, zoals Toral damesschoenen bij Van Arendonk (mijn favoriet).

 

Schoonmaken

Na het opruimen van de kasten en het uitzoeken van je spullen in huis kun je beginnen aan het schoonmaken. Werk het hele huis af van boven naar beneden en neem naast alle grote oppervlakken ook goed de randjes en plinten mee. Vergeet natuurlijk ook niet de vloer grondig schoon te maken en de ramen van binnen en buiten te lappen. Om het schoonmaken een stuk leuker te maken zet je een speaker neer met je favoriete playlist. Muziek doet werkelijk wonderen en met wat fijne meezingers vliegt de dag voorbij. Wat daar ook goed bij helpt zijn vrolijke schoonmaakproducten. Een gekleurde emmer, afwasborstel met bloemetjes, lekker ruikende schoonmaakmiddelen hebben een positieve invloed op jouw stemming. Het klinkt suf, maar het werkt echt.

Geef een reactie