De multifunctionaliteit van de verreiker

Een hefhoogte van 51 meter, een reikwijdte van ruim 34 meter en een hefvermogen tot 6 ton. Dit zijn de kenmerken van de hoogste en krachtigste verreiker, werd er onlangs in een artikel geschreven. Deze wapenfeiten zijn bijna niet voor te stellen, zo indrukwekkend zijn ze. Het geeft aan dat de ontwikkeling in deze machines bepaald niet stilstaat. Waar deze krachtpatser ingezet kan worden voor heel specifieke projecten, zijn er voor alle andere klussen de kleinere broertjes en zusjes met al hun eigen voordelen. Deze blog vertelt over wat zij allemaal te bieden hebben.

Gebruiksvriendelijk

De gemeenschappelijke deler van alle verschillende soorten verreikers is uiteraard dat ze ingezet kunnen worden voor het heffen en verplaatsen van lasten in de agrarische, industriële en bouwkundige sector. Ze zijn erg multifunctioneel en gebruiksvriendelijk, want ze bieden meer mogelijkheden dan een heftruck, reachtruck of hoogwerker. Zo zijn de meeste voorzien van een telescooparm waar verschillende opzetstukken op bevestigd kunnen worden. Op deze manier kunnen ze met wat kleine aanpassingen ingezet worden voor diverse klussen. Verreikers zijn van verschillende merken te krijgen, waarvan de bekendste Manitou, JCB en Merlo zijn. Er zijn verreikers die specifiek ingezet kunnen voor agrarische doeleinden, of juist voor bouwkundige klussen. Door de multifunctionaliteit van de machines zijn ze in te zetten als autokraan, tractor, hoogwerker, graafmachine of heftruck.

Verschillende doeleinden

Bij de koop van een verreiker moet er worden nagegaan waarvoor het voertuig hoofdzakelijk voor zal worden ingezet. Denk hierbij aan wat voor soort klussen, hoeveel bewegingsruimte er nodig is, welk maximaal laadvermogen en hefvermogen en ook de hefhoogte moet bepaald worden. Wanneer er gezocht wordt naar een verreiker te koop, kan er uiteraard gekozen worden voor een nieuw model. Maar het is ook zeer het overwegen waard om een gebruikte verreiker aan te schaffen. Er is een groot aanbod op internet van gebruikte exemplaren van uitstekende kwaliteit. Er kan geselecteerd worden op het type machine, zoals de keuze tussen een starre en roterende verreiker. Wanneer de machine vooral gebruikt zal worden in kleine ruimtes, is het roterende type de beste keuze omdat deze 360 graden kan ronddraaien. Als het met name gaat om het tillen van zware lasten, is de starre versie aan te raden omdat deze doorgaans meer vermogen heeft. De machines zijn zowel in te zetten op ruw terrein zoals zandwegen of op het platteland, als in een stal of een bedrijfshal. Een onmisbare machine dus bij het tillen en verplaatsen van materieel in diverse omstandigheden.

Geef een reactie